Przypomniała mi się jeszcze jedna,ostatnio robiłam dawno,na urodziny,ale pycha jest.
przepis skopiuję ze strony, z której go robiłam :
Sałatka z kokosowym kurczakiem i dressingiem z mango-2 pokrojone w kostkę pomidory-1 średniej wielkości cebula-gotowa mieszanka sałat z roszponką i szpinakiem (ja dałam samą lodową sałatę)-podwójna pierś z kurczaka-1 jajko-3 łyżki mąki ziemniaczanej-3 łyżki mąki pszennej-3 czubate łyżki wiórków kokosowych-sól-woda-olej do smażeniaDressing:-połowa mango-4-5 łyżek oliwy z oliwek-łyżka soku z limonki-1 łyżka octu balsamicznego-sól, pieprz-łyżeczka posiekanej papryczki chilli-łyżeczka curry Mięso kroimy w kostkę. Jajko, mąkę, wiórki kokosowe, sól i wodę mieszamy na gęste ciasto, następnie wrzucamy do niego mięso i mieszamy tak by ciasto pokryło mięso z każdej strony. Smażymy na gorącym oleju (najlepiej na głębokim, ponieważ olej strasznie pryska) dopóki ciasto się nie zarumieni. Pomidory i cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i mieszamy z mieszanką sałat, gdy mięso ostygnie dodajemy je do warzyw. Pora na najlepszą część dania, czyli egzotyczny dressing z mango. Mango przekrajamy wzdłuż na pół, kroimy drobno i wrzucamy do miski, dodajemy oliwę, sok z limonki, ocet balsamiczny, chilli, curry, sól i pieprz i wszystko miksujemy na gładko za pomocą blendera. Każdą porcję sałatki polewamy 1 lub 2 łyżkami dressingu. Smacznego!
Momitka, cudna jestęś dziękuję, a ja całego Twojego bloga przeszykałam, przeczytałam (aaa to nie zaszkodzi:))
Bea
u mnie na imprezach teraz "króluje"ta sałatka,ale z innym sosem,niż tu podawałam i wypróbujcie każdy ją KOCHA
Mx sałat z kurczakiem,winogronami i orzechami włoskimi
Będę strzelała propocje,bo ich nie znam,ale wiadomo,każdy wedle własnego gustu
Porcja na 2 os.
-mix sałat lub sałata lodowa+ rukola
- 2 garście winogron
- garść orzechów włoskich
-2 piersiz kurczaka
-pieprz
-sól
-papryka ostra
-majonez
-jogurt natualny lub grecki
-ocet winny wg.mnie np.jabłkowy
-olej z winogron,albo słonecznikowy,albo jakiś inny delikatny w smaku
Mix sałat pach do miski, do tego winogrona pokrojone wzdłuż na 3 częśći, orzechy włoskie bez prazenia .
Pierść z kurczaka była przyprawiona pieprzem,solą i papryką ostrą, była zgrilowana i pokrojona w cieńskie paseczki,podana na sałatce cieplutka.
Sos (proporcje dowolne): wg. mnie z 3 łyżki majonezu, 2 jogurtu,łyżeczka octu i łyżeczka oliwy.
Do tego pieczywko posmarowane masłem czosnkowym ,
Dla mnie place lizać!!!
NOWY SOS !!
sos miodowo musztardowy:
miód
musztarda
majonez
jogurt grecki
ocet winny jabłkowy(łyżeczka)
grubo zmielony pieprz
sół
dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek! Mówię Wam każdy go kocha !!!
Nie umiem podac dokładnych ilości,ale mniej więcej robię tak,że miodu najwięcej(np.3 łyżki),reszta składników po równo(po łyżce czubatej)
Nic biorę sie do roboty