--------------------

____________________

 

 

 



Kuchnia tajska w domowych warunkach

57 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
Strony
momita
Obrazek użytkownika momita
Offline
Ostatnio: 4 lata 1 miesiąc temu
Rejestracja: 03 wrz 2013

Asia w mrożonkach można dostac takie mieszanki , gdzie w środku jest kukurydza, grzybki, pędy bambusa, groszek i takie inne - o chińska mieszanka chyba bardziej..:)  Cukier palnowy można kazdym innym cukrem zastapic..:) ALe jak będziesz miała okazję to sobie kup..;)

Ja ostatnio zrobiłam fajna z pora na szybko

por

kukurydza

jajka

ogórki konserwowe

koperek

kawałej szynki podwędzanej

sól/pieprz do smaku

juz nawet nie pamietam ile czego, tak na oko -  posiekałam do miski - dodałam jakieś 2 łyzki oliwy - dwie łyżki musztardy - łyżeczkę miodu i jogurt naturalny - przegryzło sie super...i nawet Sznupek nie zauważył, ze majonezu nie ma..:)  

Asia-A
Obrazek użytkownika Asia-A
Offline
Ostatnio: 18 godzin 43 minuty temu
Rejestracja: 01 wrz 2015

Dzięki, spróbuję!

Bye Zobacz mnie na Facebooku Relaks na drutach! Yes 3

Marion86
Obrazek użytkownika Marion86
Offline
Ostatnio: 8 lat 2 miesiące temu
Rejestracja: 19 sty 2016

Ja często robie pad-thaie. Ułatwię sobie życie i dam przepis z netu: http://kukbuk.com.pl/przepis/1650,pad-thai

Świerszczyk...
Obrazek użytkownika Świerszczyk...
Offline
Ostatnio: 9 miesięcy 3 tygodnie temu
Rejestracja: 06 wrz 2013

Aja dzisiaj po raz pierwszy raz w życiu jadłam coś co się nazywało pad-thai ale raczej mnie nie powaliło na kolana. Chętnie bym zakosztowała i poznała przepis na taki "prawdziwy" często na tym forum opisywany w zachwytach pyszny Pad Thai. Nawet Hapol się zachwycał Biggrin

A ten dzisiaj we Wrocku zjadałam 

Świerszcz "Biegnąc nie skracasz odległości...."

momita
Obrazek użytkownika momita
Offline
Ostatnio: 4 lata 1 miesiąc temu
Rejestracja: 03 wrz 2013

Swierszczyku z pad thai to tak jak z naszym bigosem - każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis. Więc czasami można się naciąć, ja sama dobrego "patataja" jadłam na Krabi.... i cięzko mi ten smak odtworzyć. 

Pad thai znaczy "makaron po tajsku" wieć improwizacja spora. Patrząc na twój talerz, to nie widzę kiełków fasoli, nie widze paryczki chili. nie widze ćwiartek limonki do skropienia, bardzo okrojony ten makaron.  

Ja swojego robię już na oko:

na woka daje trochę oleju

posiekany czosnek i papryczkę chili

krewetki

podmażam,

dodaję posiekany szczypiorek

pastę tamaryndową

trochę cukru palmowego

podlewam jasnym sosem sojowym

sossem rybnym

dorzucam makaron, kiełki

doprawiam jeszcze sosem sojowym i rybnym

skrapiam sokiem z limonki

przekłądam na talerz

posypuje orzeszkami, posiekanym chili i dodaję ćwiartki limonki do skropienia

Zazwyczaj daje sie jeszcze jajko, ale ja pomijam, bo wolę taką wersje.  

Gemma
Obrazek użytkownika Gemma
Offline
Ostatnio: 8 lat 1 miesiąc temu
Rejestracja: 04 lut 2016

Wygląda pysznie. Biggrin Może wypróbuję i ja. Biggrin

Strony

Wyszukaj w trip4cheap