Jesteś tutaj
--------------------
To także moja kompilacja znalezionych w różnych miejscach przepisów.
Składniki:
3 kg pomidorów,
50 dag marchwi,
50 dag antonówek,
50 dag czerwonej papryki,
50 dag cebuli,
6 główek czosnku,
10 ostrych papryczek,
/2 szkl. cukru,
2 łyżki soli,
1 szkl. oleju.
Warzywa i jabłka oczyścić, usunąć zbędne rzeczy pozostawiając jednak skórę zarówno na pomidorach, jak i jabłkach. Ostre papryczki użyć w całości, czyli z pestkami. Wszystko pokroić w kostkę i wrzucić do gara razem z cukrem i solą. Dusić ok. 3 godziny, pod sam koniec dodać olej. Po ostudzeniu całość zmiksować, mocno podgrzać i przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Smaczne to wielce i pikantne, że ho ho…
a co to i z czym się je? jako dip do mięs, zamiast ketchupu na kanapkęczy do makaronu a'la pesto?
dzioby - tak generalnie mozna to traktowac jako ekwiwalent ketchupu. Ale ktoz z moich znajomych eksperymentujac zrobil sledzie z adzika i byly ponoc super.
Moje Pstrykanie i nie tylko
Marinik pozwól że ja podam swój przepis na Adżikę,który robimy od wielu wielu lat,a mianowicię ok 17
Składniki 2,5 kg pomidorów 1 kg marchewki 1 kg jabłek 1 kg papryki czerwonej 2-3 szt papryczki chili (pominąć, jeśli sos będzie podawany dzieciom i osobom z problemami żołądkowymi)Dodatki: 1 szkl cukru 1/4 szkl soli 1 szkl oleju słonecznikowego 1 szkl octu 200 g czosnku Składniki przepuścić przez maszynkę i zagotować. Gotować 1 godzinę, w trakcie gotowania mieszać 2-3 razy.
Wyłączyć i dodać wszystkie dodatki. Czosnek również przepuścić przez maszynkę i dodać surowy, wtedy adżyka będzie bardziej aromatyczna. Wszystko dokładnie wymieszać i nałożyć do słoików. Pasteryzować 3-5 min.
Z tej porcji wychodzi 5-6 litrów adżyki. Używać można do wszystkiego, tak jak ketchup.
Przeważnie robimy razy 3-4Wiecie co ??
Spróbuję to zrobić . A co mi tam.... Najwyżej będę miał 5 kilo zajebistego ketchupu.
mam tylko pytanie - przemielić w maszynce do mięsa ? czy myslicie o jakimś robocie kuchennym ?
no i czy sparzyć pomidory ? ze skórą czy bez ?
Moje zdjęcia z różnych, dziwnych miejsc http://tom-gdynia.jalbum.net/
Tomek normalnie zmielić w maszynce do mięsa,skórkę na pomidorach i jabłkach zostawić,pomidory nie parzyć.Jedynie tylko po usuwać z papryki i jabłek nasiona.
Ta adzika nadaje się,do wszystkiego,tzn do pierogów z mięsem,do jajek sadzonych,do mięsa,do wędlin,do kiełbasek na gorąco,do grilla itp
To mój własny wyrób,co prawda zdjęcie zrobione pare lat temu
A tu jeszcze pomidory konserwowe,jeśli ktoś zainteresowany,to podam przepis
Ha - jak widac kombinacji moze byc wiele. Ja niczego nie mielilem, bo wszystko sie w gotowaniu rozbebla, a potem miksowane jest. Dodanie czosnku na samym mkoncu rzeczywisie moze smak uwydatnic. Tak czy inaczej - DOBREEEEEE.
Moje Pstrykanie i nie tylko