--------------------

____________________

 

 

 



Loksze z pastą wątróbkową - Słowacja

4 wpisów / 0 nowych
Ostatni wpis
marinik
Obrazek użytkownika marinik
Offline
Ostatnio: 2 miesiące 3 tygodnie temu
Rejestracja: 04 wrz 2013
Loksze z pastą wątróbkową - Słowacja

Bywam na Slowacji, miewam okazję zasmakowania  miejscowych rarytasów, wśród których często jako dodatek do drugiego dania serwowane są loksze - takie niby-naleśniki, ale inne niż nasze. U nas chyba są mało popularne, albo nawet wcale nieznane. Na słowackiej stronie kulinarnej znalazłem przepis - to i proszę (chyba zrozumiały???):

Mastené lokše

Prísady (pre 4 osoby):

80 dkg zemiakov

15 dkg hrubej múky

6 dkg masti

6 dkg práškového cukru

soľ

Postup:

1.Umyté a uvarené zemiaky očistíme, pretlačíme, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto.

2.Cesto rozdelíme na kúsky, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhu a krátko pečieme na horúcej čistej platni.

3.Upečené lokše pomastíme rozpustenou masťou a podávame spolu s kapustou a kačicou.

TIP:Lokše môžeme podávať aj sladké, ak ich posypeme zomletými orechmi s cukrom alebo potrieme slivkovým lekvárom.

Nie kumam po co ten cukier w składnikach - wg mnie nie powinno go tam być, a i w samym sposobie przyrządzania go nie ma (no chyba, że chodzi o wersję serwowania „na słodko”).

A teraz – MÓJ sposób na loksze, czyli:

LOKSZE Z PASTĄ WĄTRÓBKOWĄ

 

czyli przepis wykombinowany, którym zbliżyłem się do tego co tam jadłem. Crazy

Składniki

CIASTO:

3/4 kg gotowanych ziemniaków

1 jajko,

mąka – ok. szklanki

sól

PASTA:

3/4 kg wątróbki drobiowej,

2 duże cebule,

sól

pieprz

olej do smażenia

Dodatkowo potrzebny gęsi smalec i mąka.

Do przeciśniętych przez praskę gotowanych i ostudzonych ziemniaków dodac  sól, jajko i mąkę- zagnieść szybko ciasto takie jak na kopytka. Ciasto podzielić  na 10 części. Z każdego kawałka rozwalkowac cienki "naleśnik" podsypując sporą ilością mąki.

Rozwałkowany naleśnik piec na SUCHEJ patelni z obu stron.

Zdjęty z patelni placek posmarowac smalcem gęsim, co spowoduje jego zmięknięcie. Tak pieczone i smarowane naleśniki trzymac w ciepłym piekarniku.

Poszatkowane cebule zrumienic na oleju. Na tym samym oleju usmażyc wątróbki, po czym zmiksowac je razem z cebulą, olejem ze smażenia, sola i pieprzem.

Każdy z placków smarowac pasta watrobkową i składac na 4.

Tak przygotowane placki podgrzac w piekarniku - parę minut- tylko dla uzyskania odpowiedniej temperatury (można tez w mikrofali).

BOMBA KALORYCZNA, ale – pychotka.

Drinks

Filos
Obrazek użytkownika Filos
Offline
Ostatnio: 7 lat 9 miesięcy temu
Rejestracja: 03 wrz 2013

Chyba trzeba Momi poprosić żeby zrobiła i rozesłała paczkami Biggrin 

Darek K.
Obrazek użytkownika Darek K.
Offline
Ostatnio: 3 lata 1 dzień temu
Rejestracja: 05 wrz 2013

Ja w Słowacji to praktycznie jadam głównie knedliki z gulaszem.

marinik
Obrazek użytkownika marinik
Offline
Ostatnio: 2 miesiące 3 tygodnie temu
Rejestracja: 04 wrz 2013

Hm... knedliki bardziej z Czechami kojarze.

Wyszukaj w trip4cheap