--------------------
Cholerka, widzę, że dział kulinarny póki co nie cieszy się dużym zainteresowaniem, no, ale cały czas jesteśmy przecież na etapie WIELKIEGO STARTU.
Moj kolejny wpis dotyczy potrawy, która ma chyba tyle wersji ilu autorów.
Moja wresja jest nastęoująca:
składniki
CIASTO:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
3 dag drożdży
2 ząbki czosnku
1 cebula
½ pęczka natki
10 lub troche wiecej suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
kilka czarnych oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka kminku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 szklanka letniego mleka ¼ szklanki wody
2 łyżki dobrej oliwy
WIERZCH:
2 łyżki dobrej oliwy
1 łyżeczka grubej morskiej soli
5 dag zółtego sera1 łyżka maku
Wymieszać suche składniki. Zrobić zaczyn z letniego mleka, cukru, drożdży i mąki. Kiedy zaczyn urośnie – dodać do suchych składników, dodać oliwę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek i pokrojona natkę, pomidory i oliwki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto i wyłożyć nim prostokątną foremkę, wcześniej natłuszczoną i wysypaną mąką. Zostawić jeszcze na 20 min w cieple do wyrośnięcia. WIERZCH:. Posmarować wierzch oliwą. Rozłożyć starty na grubej tarce ser i mak. Posypać grubą solą. Piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Smacznego.
a fotka kiedy
Poki co zrzucam sadło, a zatem wypieki odlożone na niewiadomokiedy.
Moje Pstrykanie i nie tylko