momi ! dawaj coś z takim owocowym vinegre ,tylko,żeby sałatka nie miała jakiś wymyślnych składników,tylko taie z supermarkeTA myślę,że to moje smaki,bo ostatnio grzanki posmarowane konfiturą z borówki lub żurawini i camembertem to dla mnie niebo
P.S. ja tu Momi liczę na Twoje przepisy powiem skromnie , ale na inne dziewczyny też !! Każda ma na pewno kilka ulubionych,więc już proszę do pisania !
Momi, ja tylko nieśmiało dodam, że obiecałaś przepisy na dipy......sezon grillowy się zbiża
najgorsze jest to, że ja wsztki eprzepisy mam w głowie i wszystko robię w kuchni na czuja - dopiero jak wiem ze chcę zamieścic na blogu to staram się zapamietywać proporcję - więc chyba będe musiała zrobić jakąs kolacje grillową z dipami..:) to zapodam:)
A Ty - coś gdzieś zjadłaś i odtwarzasz w domu, Karisska tak samo !!! Ja już szybciej bym poleciała do tej knajpki koło kariss pracy, szybciej i pewniej
W sam raz na nadchodzące latio Doskonale nadaje sie na obiad, lub kolację.
Sałatka makaronowa z kurczakiem.
Składniki, cztery porcje:
podwójna pierś z kurczaka
makaron świderki, 500 gram
350g dojrzałych pomidorów
150g oliwek
200g sera feta
4 młode, zielone cebulki
4 łyżki orzeszków pini
200 ml kwaśniej śmietany 18%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka przyprawiamy pieprzem, solą, ewentualnie innymi przyprawami, które na codzień używacie do smażenia kurczaka. Obsmażamy na złoty kolor. Odstawiamy do schłodzenia. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i zostawiamy na cedzaku.
Pomidory kroimy na 1,5 cm kawałeczki. Cebulkę na krążki. Orzeszki pini rumienimy na patelni. Makaron, kurczak, pomidory, cebulkę i orzeszki pinni delikatnie mieszamy. Dodajemy oliwki i ser feta pokrojony w 1 cm kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę i wkładamy wszystko do lodówki. Sałatka najlepsza jest schłodzona, a jeszcze lepsza na drugi dzień, dlatego ja przygotowuję ją zawsze dzień przed spożyciem.
A Ty - coś gdzieś zjadłaś i odtwarzasz w domu, Karisska tak samo !!! Ja już szybciej bym poleciała do tej knajpki koło kariss pracy, szybciej i pewniej
chleb graham lub dowolny wieloziarnisty/ sojowy/slonecznikowy
czosnek i olej
sos vinegret
dżem malinowy
ocet balsamiczny
oliwa
pieprz cayenne
sól
Szpinak wykładam na talerz , albo do miski - Ja kupuje baby - taki mały to nawet ogonków nie urywam, tylko płuczę. Szpinak można zastąpic każdą dowolną mieszanką zielska - czerwoną cebule kroje w talarki a fete w kostkę. chlebek kroje w kostke i mieszam z odrobina oliwy i czosnku - podsmażam na suchej patelni az sie zrobią rumiane grzaneczki. POsypuje nimi sałatke.
Sos zazwyczaj robie w słoiczku - pare łyzek oliwy, pare łyzek octu balsamicznego, parę łyzek wody, łyżka dżemu malinowego, szczypta pieprzu lub chili i szczypta soli - zakręcam słoik i mieszam porządnie. Polewam po sałatce - nie żaluje sobie..:)
Ser feta mozna zastąpić serem kozim, zamiast cebuli dodać gruszkę , a zamiast grzanek prażone migdały w miodzie i chili.
A Ty - coś gdzieś zjadłaś i odtwarzasz w domu, Karisska tak samo !!! Ja już szybciej bym poleciała do tej knajpki koło kariss pracy, szybciej i pewniej
Marylko, baaardzo Ci dziękuję, szukałam, ale nie wpadłam na to żeby wpisać- holenderskie. Już się cieszę, że będę miała taką superową szufladę jak Ty!!!!!
Momi, ja tylko nieśmiało dodam, że obiecałaś przepisy na dipy......sezon grillowy się zbiża
momi ! dawaj coś z takim owocowym vinegre ,tylko,żeby sałatka nie miała jakiś wymyślnych składników,tylko taie z supermarkeTA myślę,że to moje smaki,bo ostatnio grzanki posmarowane konfiturą z borówki lub żurawini i camembertem to dla mnie niebo
P.S. ja tu Momi liczę na Twoje przepisy powiem skromnie , ale na inne dziewczyny też !! Każda ma na pewno kilka ulubionych,więc już proszę do pisania !
najgorsze jest to, że ja wsztki eprzepisy mam w głowie i wszystko robię w kuchni na czuja - dopiero jak wiem ze chcę zamieścic na blogu to staram się zapamietywać proporcję - więc chyba będe musiała zrobić jakąs kolacje grillową z dipami..:) to zapodam:)
http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
Ja na czuja nie potrafię ! Ty wiesz Momita.
A Ty - coś gdzieś zjadłaś i odtwarzasz w domu, Karisska tak samo !!! Ja już szybciej bym poleciała do tej knajpki koło kariss pracy, szybciej i pewniej
To i ja wrzuce moja ulubiona salatke
W sam raz na nadchodzące latio Doskonale nadaje sie na obiad, lub kolację.
Sałatka makaronowa z kurczakiem.
Składniki, cztery porcje:
Przygotowanie:
Kurczaka przyprawiamy pieprzem, solą, ewentualnie innymi przyprawami, które na codzień używacie do smażenia kurczaka. Obsmażamy na złoty kolor. Odstawiamy do schłodzenia. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i zostawiamy na cedzaku.
Pomidory kroimy na 1,5 cm kawałeczki. Cebulkę na krążki. Orzeszki pini rumienimy na patelni. Makaron, kurczak, pomidory, cebulkę i orzeszki pinni delikatnie mieszamy. Dodajemy oliwki i ser feta pokrojony w 1 cm kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę i wkładamy wszystko do lodówki. Sałatka najlepsza jest schłodzona, a jeszcze lepsza na drugi dzień, dlatego ja przygotowuję ją zawsze dzień przed spożyciem.
http://www.addicted-to-passion.com
A dla ciebie mam kochana super wiadomość
Taddaaammm!
http://sklepholenderski.pl/pojemniki-na-zywnosc-modula,1.html
Wszystkie wielkosci jakie sobie zamarzysz
http://www.addicted-to-passion.com
Karissku super wątek W sam raz na wiosnę Dla mnie wprowadzenie sałatek z dużą ilości sałaty to najlepsza dieta odchudzająca.
...nieważne gdzie, ważne z kim...
na szybko podam moją ulubioną ostatnimi czasy
składniki:
świeży szpinak
czerwona cebula
ser feta
chleb graham lub dowolny wieloziarnisty/ sojowy/slonecznikowy
czosnek i olej
sos vinegret
dżem malinowy
ocet balsamiczny
oliwa
pieprz cayenne
sól
Szpinak wykładam na talerz , albo do miski - Ja kupuje baby - taki mały to nawet ogonków nie urywam, tylko płuczę. Szpinak można zastąpic każdą dowolną mieszanką zielska - czerwoną cebule kroje w talarki a fete w kostkę. chlebek kroje w kostke i mieszam z odrobina oliwy i czosnku - podsmażam na suchej patelni az sie zrobią rumiane grzaneczki. POsypuje nimi sałatke.
Sos zazwyczaj robie w słoiczku - pare łyzek oliwy, pare łyzek octu balsamicznego, parę łyzek wody, łyżka dżemu malinowego, szczypta pieprzu lub chili i szczypta soli - zakręcam słoik i mieszam porządnie. Polewam po sałatce - nie żaluje sobie..:)
Ser feta mozna zastąpić serem kozim, zamiast cebuli dodać gruszkę , a zamiast grzanek prażone migdały w miodzie i chili.
http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
Marylko, baaardzo Ci dziękuję, szukałam, ale nie wpadłam na to żeby wpisać- holenderskie. Już się cieszę, że będę miała taką superową szufladę jak Ty!!!!!
Jeszcze raz dziękuję za fatygę