Jesteś tutaj
--------------------
WIem, że dużo wielbicieli tajskiego jodzenia jest tutaj na forum...:) Wiadomo, że nei zawsze da się zrobić wszystkiego, żeby smakowało tak jak w Tajlandii, czy ogólnie w Azji. Może macie jakieś swoje sposoby, albo uproszczone przepisy ?
Ja zacznę - kurczak w mleku kokosowym - łatwy i nie potrzeba wielu egzotycznych przypraw, a smakuje Tajlandią..:)
PRZEPIS TUTAJ http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/2014/08/kurczak-pieczony-w-mleku-kokosowym-z.html
Na pewno bez problemu i odpowiednio smakujące do zrobienia są carry, pad thai i satay.
Na moim stole dosyć często ląduje green curry, massaman curry i pad thai. Satay'e w sezonie grilowym
U mnie również często w domu massaman curry,z wieprzowiny lub kurczaka albo z owoców morza.Gotuje się szybko prosto smacznie
Sajgonki również od dawna przyrządzamy,tylko na własny sposób.
oooo, dobry temat! ja sie przymierzam aby w koncu coś ugotować zwłaszcza, że przywiozłam przyprawy, makarony z Taj i leżą, i czekają
ja uwielbiam mango z ryzem i mleczkiem kokosowym ale mi mało tajskie wychodzi
algida to tez moj ulubiony deserek!!!
No to kochani dawac przepisy Momi, Matys, Lenus .... jedziemy z koksem bo ja tu bida z nedza niestety... 10 miesiecy w Tajlandii i sama jeszcze nic nie ugotowalam
Ollu raczej z kokosem,a nie koksem no wiesz co....jak możesz....siedzisz w Taj i nic nie gotujesz na straganie
Olla ja na Twoim miejscu tez bym sama nie gotowała.....hehehe...wystarczy wyjśc za róg i na wyciągnięcie ręki same pyszne domowe jedzenie..;)
ja mam tez bardzo prosty przepis na pastę chili - taką która własnie nie wymaga wyszukanych składników typu trawa cytrynowa , czy sosu rybnego.
2 papryczki czerwone chili
1 łyzka wyciśnietego czosnku
2 łyżki startego imbiru
4 łyzki soku z limonki
4 łyżki sosu sojowego jasnego
4 łyzki oleju lub oliwy
1 łyżeczka brązowego cukru
to wszystko wrzucić do blendera i zmiksować i gotowe
MOżna marynowac każdy rodzaj miesa - np, piersi kurczaka wrzucić na woka , dodać warzywa i makaron i gotowe
Mozna nogi od kurczaka zmarynowac i wrzucić do piekarnika na 180C na 50 minut
Pasta jest bardzo ostra, mozna ja złagodzić redukując ilość papryczek i imbiru.
http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
Kurde.. to jest wlasnie ten problem wsiadam na skuterek i za 5 minutek mam pyszne jedzonko ale... ale... zapomnialam sie przywitac, wlasnie godzinke temu weszlismy do domu - tak, znowu byla Kambo na 2 tygodnie..
Olla a jak z nogą??