podleczone.. znaczy zaschlo troche i juz zielone nie cieknie kuzwa.. to wszystko wina M bo zainstalowal z tylu taki box na kaski i jak jedziemy razem i ja musze wyskoczyc pod sklepem to on tylko wstaje a z tylu jest ten box i trzeba naprawde jakies akrobacje robic zeby ze skutera zlezc no i poparzylam noge o wydech dzien przed wyjazdem do Kambodzy potem balon sie zrobil, jak pekl to nie zauwazylam, a w tropikach to chwila moment i infekcja ... ale juz jest ok
jak to mowia "nie ma tego zlego co by ... itd" moglam prawie 2 tygodnie siedziec w Kambo powrot tez byl ciekawy, 32 godziny od wyjscia do wejscia
o qrcze Olla to musiał byc ból tak to już jest z tymi naszymi małżami... czasami to co dla nich jest ułatwieniem dla nas nie zawsze!! ale dobrze że już ku dobremu idzie!!!
Kasik!!!! masz taka racje jak nigdy nikt jeszcze na forum (oprocz Momi) .... a teraz dawc przepisy kochani zalozyliscie watek?????? no to czekam .................. helooooooooo!!!!!
no dobra.. to ja podam przepis na sztandarową zupkę.. Tom Kha Gai / khun.. robię ją namiętnie
Składniki:
- 100g filetów z kurczaka pokrojonych w paski (lub krewetek bez głowy) - 200ml mleka kokosowego - 200ml wody - 1 tajaska papryczka chili - 2cm świeżego korzenia galangalu - 2cm świeżego korzenia imbiru - 3-4 liście limety kaffir - 1/2 łodygi trawy cytrynowej - 1łyżka pasty Tom Kha - 2ł soku z limonki - 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- Kilka grzybów pachwiaków przeciętych na pół (można zastąpić pieczarkami) - Tajska kolendra
Przygotowanie:
1.Kurczaka pokrój w cienkie paski. Umyte korzenie imbiru i galangalu pokrój w plastry, trawę cytrynową ponacinaj, lub zmiażdż trzonkiem noża. Liście limety kaffir porwij.
2.Zagotuj mleko z pastą, dokładnie rozprowadzając ją do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj kurczaka, galangal, trawę cytrynową, porwane liście limety - zagotuj.
3.Dodaj wodę, sos rybny, cukier, sok z limonki i grzyby.
4.Przed podaniem dodaj chilli i liście kolendry.
wszystkie produkty do dostania w sklepie www.masala.com.pl - sprzedaż wysyłkową też prowadzą
Ja uwielbiam ten krem i czesto go robię-kojarzy mi się z Taj,bo tam jadłam właśnie taki
Składniki na 4 osoby:
4 duże kukurydze lub 4 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
4 łyżki masła
1 łyżka świeżo startego imbiru
3 ząbki czosnku
1 ½ łyżeczki kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 czerwona papryka chili
1 l wywaru z jarzyn
1 puszka mleka kokosowego
małe opakowanie śmietany
sól
Sposób przygotowania:
Kukurydzę obieramy z liści, myjemy i przcinamy na pół. Stawiamy na desce i nożem ścinamy ziarna ruchami od góry do dołu. Zachowujemy kolby i ziarna. Jeżeli używamy kukurydzy z puszki, odsączmy ją z zalewy. Do rozpuszczonego w garnku masła dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili, świeżo starty imbir, oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, delikatnie mieszając, aż składniki zaczną się delikatnie rumienić. Następnie dodajemy ziarna kukurydzy. Całość jeszcze przez około dwie minuty smażymy, nadal mieszając. Dodajemy wywar warzywny i kolby kukurydzy. Doprawiamy kurkumą i ostrą papryką w proszku, zagotowujemy. Solimy do smaku i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Następnie dolewamy mleko kokosowe i ponownie zagotowujemy. Gotujemy przez około 10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Kolby wyławiamy i wyrzucamy. Gotową zupę dokładnie miksujemy na gładki krem a następnie przecieramy przez sito tak, żeby na sitku zostały tylko łuski kukurydzy. Zupę podgrzewamy bezpośrednio przed podaniem, podajemy z kleksem śmietany, posypaną papryką.
podleczone.. znaczy zaschlo troche i juz zielone nie cieknie kuzwa.. to wszystko wina M bo zainstalowal z tylu taki box na kaski i jak jedziemy razem i ja musze wyskoczyc pod sklepem to on tylko wstaje a z tylu jest ten box i trzeba naprawde jakies akrobacje robic zeby ze skutera zlezc no i poparzylam noge o wydech dzien przed wyjazdem do Kambodzy potem balon sie zrobil, jak pekl to nie zauwazylam, a w tropikach to chwila moment i infekcja ... ale juz jest ok
jak to mowia "nie ma tego zlego co by ... itd" moglam prawie 2 tygodnie siedziec w Kambo powrot tez byl ciekawy, 32 godziny od wyjscia do wejscia
o qrcze Olla to musiał byc ból tak to już jest z tymi naszymi małżami... czasami to co dla nich jest ułatwieniem dla nas nie zawsze!! ale dobrze że już ku dobremu idzie!!!
no i ta Kambodża wzamian!!!!!!!!!!!!!!!
Kasik!!!! masz taka racje jak nigdy nikt jeszcze na forum (oprocz Momi) .... a teraz dawc przepisy kochani zalozyliscie watek?????? no to czekam .................. helooooooooo!!!!!
no dobra.. to ja podam przepis na sztandarową zupkę.. Tom Kha Gai / khun.. robię ją namiętnie
Składniki:
- 100g filetów z kurczaka pokrojonych w paski (lub krewetek bez głowy)
- 200ml mleka kokosowego
- 200ml wody
- 1 tajaska papryczka chili
- 2cm świeżego korzenia galangalu
- 2cm świeżego korzenia imbiru
- 3-4 liście limety kaffir
- 1/2 łodygi trawy cytrynowej
- 1łyżka pasty Tom Kha
- 2ł soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- Kilka grzybów pachwiaków przeciętych na pół (można zastąpić pieczarkami)
- Tajska kolendra
Przygotowanie:
1.Kurczaka pokrój w cienkie paski. Umyte korzenie imbiru i galangalu pokrój w plastry, trawę cytrynową ponacinaj, lub zmiażdż trzonkiem noża. Liście limety kaffir porwij.
2.Zagotuj mleko z pastą, dokładnie rozprowadzając ją do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj kurczaka, galangal, trawę cytrynową, porwane liście limety - zagotuj.
3.Dodaj wodę, sos rybny, cukier, sok z limonki i grzyby.
4.Przed podaniem dodaj chilli i liście kolendry.
wszystkie produkty do dostania w sklepie www.masala.com.pl - sprzedaż wysyłkową też prowadzą
.
Ja uwielbiam ten krem i czesto go robię-kojarzy mi się z Taj,bo tam jadłam właśnie taki
Składniki na 4 osoby:
Sposób przygotowania:
Kukurydzę obieramy z liści, myjemy i przcinamy na pół. Stawiamy na desce i nożem ścinamy ziarna ruchami od góry do dołu. Zachowujemy kolby i ziarna. Jeżeli używamy kukurydzy z puszki, odsączmy ją z zalewy. Do rozpuszczonego w garnku masła dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili, świeżo starty imbir, oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, delikatnie mieszając, aż składniki zaczną się delikatnie rumienić. Następnie dodajemy ziarna kukurydzy. Całość jeszcze przez około dwie minuty smażymy, nadal mieszając. Dodajemy wywar warzywny i kolby kukurydzy. Doprawiamy kurkumą i ostrą papryką w proszku, zagotowujemy. Solimy do smaku i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Następnie dolewamy mleko kokosowe i ponownie zagotowujemy. Gotujemy przez około 10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Kolby wyławiamy i wyrzucamy. Gotową zupę dokładnie miksujemy na gładki krem a następnie przecieramy przez sito tak, żeby na sitku zostały tylko łuski kukurydzy. Zupę podgrzewamy bezpośrednio przed podaniem, podajemy z kleksem śmietany, posypaną papryką.
Lord, Momi - jakie mleko kokosowe?
Olla u nas dostępne tylko z puszki...
.
Od 08.09. w Lidlu będzie tydzień kuchni azjatyckiej więc bedzie szansa zaopatrzenia się w potrzebne składniki http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?id=405
lordziu, a gdzie kupujesz swiezy galangal?
Moje Pstrykanie i nie tylko
Pewnie w sklepie, do którego podał link