Uważajcie na te zakupy z Lidla. Ja już kiedyś kupiłam gotową potrawę tajską, tylko do podgrzania w mikrofali. Koszmar! Nikt nie chcial jeść, a smród był....co innego przyprawy
To wklejam mójprzepisna Pad Thaia w domowych warunkach
Składniki na 3-4 porcje:
3 łyżki sosu do pad thai
2 piersi z kurczaka
3 jajka
200 g makaronu ryżowego lub noodli jajecznych
2 łyżki oleju kokosowego
150 g orzeszków ziemnych (ja użyłam solonych, mogą być również niesolone)
100 g kiełków fasoli mung
3 łyżki sosu rybnego
kilka plasterków papryczki chilli
sok z połowy limonki
Składniki na sos do pad thai:
150 g ketchupu
2 łyżki cukru
150 ml wody
70 ml sosu sojowego ciemnego
Najpierw przygotowujemy sos.
W małym rondelku mieszamy wodę, ketchup i cukier. Gotujemy ok 30 minut az sos będzie gęsty i ciemny. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy. Z tych proporcji wychodzi 6-7 łyżek sosu. Można go przechowywać w lodówce.
Orzeszki ziemne prażymy na patelni, a następnie siekamy lub miażdżymy w moździerzu. Jeśli używamy makaronu ryżowego, to zalewamy go wrzątkiem i odcedzamy.
Na patelni lub woku rozgrzewamy olej. Ma być bardzo gorący. Na nim smażymy roztrzepane jajka, mieszając aż się zetną. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę piersi kurczaka i podsmażamy. Dodajemy makaron i mieszamy wszystko razem. Dodajemy sos pad thai i sos rybny i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy 100 g posiekanych orzechów i kiełki oraz doprawiamy sosem z limonki. Całość mieszamy i podajemy posypane orzeszkami ziemnymi oraz chilli.
ja kupuje sporo przez neta , a jak jestem w Berlinie to 1 co ,idę na zakupy do azjaty
w tymm sklepie co podałem link.. tylko, że ja mam do nich kilka km furmanką
.
No tak, nie doczytalem. Dzieki
Moje Pstrykanie i nie tylko
lordziu super zaopatrzony sklep , juz sobie do ulubionych na fb dodałam ,nawet moje ulubione trufle maja
Uważajcie na te zakupy z Lidla. Ja już kiedyś kupiłam gotową potrawę tajską, tylko do podgrzania w mikrofali. Koszmar! Nikt nie chcial jeść, a smród był....co innego przyprawy
Każdy ma swój kawałek świata, który go woła...
Kolka, pisałem o składnikach a nie o gotowcach, które nie tylko w Lidlu mogą być okropne
No wiem Ja poszłam na łatwiznę i się skusiłam na to "coś"
Każdy ma swój kawałek świata, który go woła...
wszystkie gotowce to syfy a same przyprawy i pasty itd.te w lidlu vitasia są super wg.mnie
To wklejam mójprzepisna Pad Thaia w domowych warunkach
Składniki na 3-4 porcje: 3 łyżki sosu do pad thai 2 piersi z kurczaka 3 jajka 200 g makaronu ryżowego lub noodli jajecznych 2 łyżki oleju kokosowego 150 g orzeszków ziemnych (ja użyłam solonych, mogą być również niesolone) 100 g kiełków fasoli mung 3 łyżki sosu rybnego kilka plasterków papryczki chilli sok z połowy limonki Składniki na sos do pad thai: 150 g ketchupu 2 łyżki cukru 150 ml wody 70 ml sosu sojowego ciemnego Najpierw przygotowujemy sos. W małym rondelku mieszamy wodę, ketchup i cukier. Gotujemy ok 30 minut az sos będzie gęsty i ciemny. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy. Z tych proporcji wychodzi 6-7 łyżek sosu. Można go przechowywać w lodówce. Orzeszki ziemne prażymy na patelni, a następnie siekamy lub miażdżymy w moździerzu. Jeśli używamy makaronu ryżowego, to zalewamy go wrzątkiem i odcedzamy. Na patelni lub woku rozgrzewamy olej. Ma być bardzo gorący. Na nim smażymy roztrzepane jajka, mieszając aż się zetną. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę piersi kurczaka i podsmażamy. Dodajemy makaron i mieszamy wszystko razem. Dodajemy sos pad thai i sos rybny i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy 100 g posiekanych orzechów i kiełki oraz doprawiamy sosem z limonki. Całość mieszamy i podajemy posypane orzeszkami ziemnymi oraz chilli.http://wolnoscsmakowania.blogspot.co.uk/
dziewczyny co robicie ,aby filet z kurczaka w kawałkach opanierowany w mieszance jajka,mąki i wiórków kokosowych miał choć trochę zapachu kokosa?
piekłam na oleju kokosowym,do panierki dałam trochę mleka kokosowego w proszku -a i tak nic a nic ani nie pachniało -ani nie smakowało kokosem?