Dolmadakia-greckie golabki z lisci winogron

1 wpis / 0 nowych
katerina
Obrazek użytkownika katerina
Offline
Ostatnio: 2 lata 7 miesięcy temu
Rejestracja: 04 wrz 2013
Dolmadakia-greckie golabki z lisci winogron

Sa chetni na slynna,grecka przekaske Smile

Skladniki:

-1 kg mielonej wieprzowiny

-1/2 posiekanej w kostke cebuli

-1 puszka siekanych pomidorow

-1 szklanka bialego ryzu

-2 lyzki suszonej lub swiezej miety

-sok z jednej cytryny

-sol i swiezo zmielony czarny pieprz

-liscie winogron (moga byc  w zalewie)

-oliwa z oliwek

-natka pietruszki

Sposob przyrzadzania:

Podsmazamy w garnku na oliwie z oliwek drobno posiekana cebule.Następnie dodajemy posiekane pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem, miętą i posiekaną natką pietruszki. Dorzucamy mięso mielone i lekko je podsmażamy. Na koniec dosypujemy biały ryż i smażymy wszystko razem około 5-10 minut. Po upływie czasu odstawiamy farsz do ostygnięcia.

Następnie płuczemy liście winogron. Na każdy nakładamy farsz, zawijamy i skrapiamy sokiem ze świeżych cytryn. Dolmadakia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około godziny w 180 st. C

Greckie gołąbki z liści winogron traktowane są raczej jako przekąska niż danie obiadowe. Podawane są zarówno na gorąco jak i na zimno.

SMACZNEGO 

Wyszukaj w trip4cheap