Focaccia marinika - Włochy

3 wpisów / 0 nowych
Ostatni wpis
marinik
Obrazek użytkownika marinik
Offline
Ostatnio: 11 miesięcy 3 tygodnie temu
Rejestracja: 04 wrz 2013
Focaccia marinika - Włochy

Cholerka, widzę, że dział kulinarny póki co nie cieszy się dużym zainteresowaniem, no, ale cały czas jesteśmy przecież na etapie WIELKIEGO STARTU.

Moj kolejny wpis dotyczy potrawy, która ma chyba tyle wersji ilu autorów.

Moja wresja jest nastęoująca:

składniki
CIASTO:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
3 dag drożdży
2 ząbki czosnku

1 cebula

½ pęczka natki

10 lub troche wiecej suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę

kilka czarnych oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka kminku

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 szklanka letniego mleka ¼ szklanki wody
2 łyżki dobrej oliwy

WIERZCH:
2 łyżki dobrej oliwy
1 łyżeczka grubej morskiej soli
5 dag zółtego sera1 łyżka maku

Wymieszać suche składniki. Zrobić zaczyn z letniego mleka, cukru, drożdży i mąki. Kiedy zaczyn urośnie – dodać do suchych składników, dodać oliwę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek i pokrojona natkę, pomidory i oliwki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto i wyłożyć nim prostokątną foremkę, wcześniej natłuszczoną i wysypaną mąką. Zostawić jeszcze na 20 min w cieple do wyrośnięcia. WIERZCH:. Posmarować wierzch oliwą. Rozłożyć starty na grubej tarce ser i mak. Posypać grubą solą. Piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Crazy Smacznego.

dzioby125
Obrazek użytkownika dzioby125
Offline
Ostatnio: 9 miesięcy 1 tydzień temu
Rejestracja: 03 wrz 2013

a fotka kiedyBiggrin

marinik
Obrazek użytkownika marinik
Offline
Ostatnio: 11 miesięcy 3 tygodnie temu
Rejestracja: 04 wrz 2013

Poki co zrzucam sadło, a zatem wypieki odlożone na niewiadomokiedy.

Wyszukaj w trip4cheap