czy pomagam żonie przy organizacji świąt ? no oczywiście i to na 2 sposoby nie przeszkadzam i nie zawadzam czasami przygotuję jakąś nietypową u nas potrawę (ale nie częściej niż co 4 lata) i tak zrobiłem już kiedyś kutię z pszenicy, karpia po żydowsku no i na początku przekazałem przepis na śląskie makówki, które co roku na stole się pojawiają acha do moich świątecznych zadań (które sam sobie narzuciłem) należy zakup karpi, ich pomordowanie i tzw. sprawienie czyli podzielenie na kawałki do smażenia
Mabro dziękuję za odzew. To dzisiejsza odliczanka Twoja. A jak tam w czwartek? Radek? A może dołączy jescze Achernar51swiat lub Piea? Jak nie będzie chętnych odliczę w czwarteki piątek.
czy pomagam żonie przy organizacji świąt ? no oczywiście i to na 2 sposoby nie przeszkadzam i nie zawadzam czasami przygotuję jakąś nietypową u nas potrawę (ale nie częściej niż co 4 lata) i tak zrobiłem już kiedyś kutię z pszenicy, karpia po żydowsku no i na początku przekazałem przepis na śląskie makówki, które co roku na stole się pojawiają acha do moich świątecznych zadań (które sam sobie narzuciłem) należy zakup karpi, ich pomordowanie i tzw. sprawienie czyli podzielenie na kawałki do smażenia
jak tam przygotowania? pucujecie chałupy? pieczecie pierniczki? choinki ubrane?
u nas w tym roku jedna wielka niewiadoma....; tegoroczne plany świąteczne moich dorosłych dzieci odbiegają od typowego standardu rodzinnego (wybierają się dużą ekipą w góry); a my niestety nie mamy już w rodzinie naszych najbliższych seniorów:( , więc w perspektywie mamy święta we dwoje z kotami
dlatego w tym roku nie szaleję ani z porządkami ani tym bardziej z zakupami... i nareszcie mam więcej czasu
a w piątek moja korporacja (związana dość mocno biznesowo z jedym ze szwedzkich kontrahentów) zorganizowała nam przyjemne warsztaty z okazji dnia Świętej Łucji;
w światecznej atmosferze robiliśmy aromatyczne świeczki z darów natury; każdy wg własnej inwencji; było przy tym sporo radości i bardzo sympatycznej zabawy:) taki godzinny przerywnik od pracy:))
a oto nasze własnoręczne dzieła:
(foto dziewczynki z wiankiem ze świeczkami z Orszaku Łucji - z sieci- dla klimatu.... ; pozostałe już moje:))
nasze dzieła w biurowym anturażu ; świeczki wyszły bardzo pachnące; te w słoiczkach z dodatkiem przypraw (cynamon, goździki) i zalewane gorącym woskiem
fajny taki przerywnik w pracy - lekcja robótek ręcznych trochę inwencji i ozdóbka świąteczna gotowa a jaka ładna
jakoś tak, Nel powinna już z wojaży wrócić to i odliczanka może być dłuższa i etatowi mogą wybyć ale, ale ... następny wyjazd Asia, a jeszcze Gruzji nie było no dobra - przed Świętami odpuszczę, ale po Nowym Roku ... będę przypominał
papuas
Mabro dziękuję za odzew. To dzisiejsza odliczanka Twoja. A jak tam w czwartek? Radek? A może dołączy jescze Achernar51swiat lub Piea? Jak nie będzie chętnych odliczę w czwarteki piątek.
Papuas, a jakie danie w nietypowe w tym roku?
[quote=papuas]
ŚRODA
10 GRUDNIA
344 dzień roku
Imieniny obchodzą: Julia i Meneas
Na prowadzeniu zmiana , teraz jest DANA !!!
Dana - 153 dni - wizyta w Linzu i zwiedzanie Austrii
NOWOŚĆ !!! Achernar51swiat- 123 dni -tydzień pobytu w Wiecznym Mieście-Rzymie
Żelek - 92 dni - wyjazd na Filipiny
Nel - 67 dni - Japonia na sportowo w odsłonie zimowej
Asia-A - 61 dni - Helsinki drugi raz
ssstu-6 - 60 dni - zobaczyć Darien czyli Panama
NOWOŚĆ !!! Mabro - 21 dni - sylwestrowa zabawa w Kielcach
Papuas - 17 dni - tradycyjnie rodzinny Sylwester Radęcin
Miłego i spokojnego dnia !
CZWARTEK
11 GRUDNIA
345 dzień roku
Imieniny obchodzą: Artur, Daniel, Waldemar
Przysłowia:
Dana - 152 dni - wizyta w Linzu i zwiedzanie Austrii
NOWOŚĆ!!! Achernar51świat - 122 dni - tydzień pobytu w Wiecznym Mieście-Rzymie
Żelek - 91 dni - wyjazd na Filipiny
Nel - 66 dni - Japonia na sportowo w odsłonie zimowej
Asia-A - 60 dni - Helsinki drugi raz
ssstu-6 - 59 dni - zobaczyć Darien czyli Panama
Mabro - 20 dni - sylwestrowa zabawa w Kielcach
Papuas - 16 dni - tradycyjnie rodzinny Sylwester Radęcin
Miłego i spokojnego dnia oraz pysznej kawusi życzy Nel z LANZAROTE !
PIĄTEK
12 GRUDNIA
346 dzień roku
Imieniny obchodzą: Joanna i Dagmara
Przysłowia:
Dana - 151 dni - wizyta w Linzu i zwiedzanie Austrii
NOWOŚĆ!!! Achernar51świat - 121 dni - tydzień pobytu w Wiecznym Mieście-Rzymie
Żelek - 90 dni - wyjazd na Filipiny
Nel - 65 dni - Japonia na sportowo w odsłonie zimowej
Asia-A - 59 dni - Helsinki drugi raz
ssstu-6 - 58 dni - zobaczyć Darien czyli Panama
Mabro - 19 dni - sylwestrowa zabawa w Kielcach
Papuas - 15 dni - tradycyjnie rodzinny Sylwester Radęcin
Miłego i spokojnego dnia oraz pysznej kawusi życzy Nel z LANZAROTE !
papuas
SOBOTA
13 GRUDNIA
347 dzień roku
Imieniny obchodzą:Łucja i Otylia
Przysłowia na dziś:
Dana - 150 dni - wizyta w Linzu i zwiedzanie Austrii
NOWOŚĆ!!! Achernar51świat - 120 dni - tydzień pobytu w Wiecznym Mieście-Rzymie
Żelek - 89 dni - wyjazd na Filipiny
Nel - 64 dni - Japonia na sportowo w odsłonie zimowej
Asia-A - 58 dni - Helsinki drugi raz
ssstu-6 - 57 dni - zobaczyć Darien czyli Panama
Mabro - 18 dni - sylwestrowa zabawa w Kielcach
Papuas - 14 dni - tradycyjnie rodzinny Sylwester Radęcin
Asia-A i Basia A. - 22 dni - jak wygląda zima w Czerniawie
NIEDZIELA
14 GRUDNIA
348 dzień roku
Imieniny obchodzą: Izydor i Jan
Przysłowie
Dana - 149 dni - wizyta w Linzu i zwiedzanie Austrii
Achernar51świat - 119 dni - tydzień pobytu w Wiecznym Mieście-Rzymie
Żelek - 88 dni - wyjazd na Filipiny
Nel - 63 dni - Japonia na sportowo w odsłonie zimowej
Asia-A - 57 dni - Helsinki drugi raz
ssstu-6 - 56 dni - zobaczyć Darien czyli Panama
NOWOŚĆ!!! Asia-A i Basia A. - 21 dni - jak wygląda zima w Czerniawie
Mabro - 17 dni - sylwestrowa zabawa w Kielcach
Papuas - 13 dni - tradycyjnie rodzinny Sylwester Radęcin
[/quote]
papuas
Witajcie przedświatecznie,
jak tam przygotowania? pucujecie chałupy? pieczecie pierniczki? choinki ubrane?
u nas w tym roku jedna wielka niewiadoma....; tegoroczne plany świąteczne moich dorosłych dzieci odbiegają od typowego standardu rodzinnego (wybierają się dużą ekipą w góry); a my niestety nie mamy już w rodzinie naszych najbliższych seniorów:( , więc w perspektywie mamy święta we dwoje z kotami
dlatego w tym roku nie szaleję ani z porządkami ani tym bardziej z zakupami... i nareszcie mam więcej czasu
a w piątek moja korporacja (związana dość mocno biznesowo z jedym ze szwedzkich kontrahentów) zorganizowała nam przyjemne warsztaty z okazji dnia Świętej Łucji;
w światecznej atmosferze robiliśmy aromatyczne świeczki z darów natury; każdy wg własnej inwencji; było przy tym sporo radości i bardzo sympatycznej zabawy:) taki godzinny przerywnik od pracy:))
a oto nasze własnoręczne dzieła:
(foto dziewczynki z wiankiem ze świeczkami z Orszaku Łucji - z sieci- dla klimatu.... ; pozostałe już moje:))
nasze dzieła w biurowym anturażu ; świeczki wyszły bardzo pachnące; te w słoiczkach z dodatkiem przypraw (cynamon, goździki) i zalewane gorącym woskiem
Miłej Niedzieli!
Piea
fajny taki przerywnik w pracy - lekcja robótek ręcznych
trochę inwencji i ozdóbka świąteczna gotowa a jaka ładna
jakoś tak, Nel powinna już z wojaży wrócić to i odliczanka może być dłuższa i etatowi mogą wybyć ale, ale ... następny wyjazd Asia, a jeszcze Gruzji nie było no dobra - przed Świętami odpuszczę, ale po Nowym Roku ... będę przypominał
papuas