--------------------

Gandia i okolice, kwiecień 2026

92 wpisów / 0 nowych
Ostatni wpis
Strony
ssstu-6
Obrazek użytkownika ssstu-6
Ostatnio: 3 dni 10 godzin temu

...tak patrzę na te "tereny zielone" i myślę że to musiało być..."kawał rzeki" !!!

...no to w drogę... żeby się oburzać i podziwiać
...zdumiewać i wzruszać ramionami...wybrzydzać i zachwycać...Radoslav

Asia-A
Obrazek użytkownika Asia-A
Ostatnio: 12 godzin 11 minut temu

Nel :

Asiu, ten czerwony kwiat to kuflik. Widziałam go w Australii.

Ja się zawsze zastanawiam jak to jest,że ludzie mają czas , nie spieszą się.Ja jestem ciagle w niedoczasie ha ha 

Dokładnie, ja też nie mam czasu usiąść, ciągle coś do zrobienia. Ale może trzeba wsiąść przykład z Hiszpanów? A czerwony kwiat już zawsze będzie dla mnie szczotką do butelek, taką luksusową Biggrin

Bye Zobacz mnie na Facebooku Relaks na drutach! Yes 3

ssstu-6
Obrazek użytkownika ssstu-6
Ostatnio: 3 dni 10 godzin temu

...ha,ha,ha jak Wy to robicie !??? Ja juz sobie...obowiązków dokładam aby "zabić czas" ; ))))))))))

...no to w drogę... żeby się oburzać i podziwiać
...zdumiewać i wzruszać ramionami...wybrzydzać i zachwycać...Radoslav

Asia-A

ssstu-6 :

...ha,ha,ha jak Wy to robicie !??? Ja juz sobie...obowiązków dokładam aby "zabić czas" ; ))))))))))

Radek, jeśli o mnie chodzi to  Biggrin głupiego robota kocha" Biggrin - za dużo bym chciala zrobić sama i nie  zdążam z wszystkim Biggrin

Piea
Obrazek użytkownika Piea
Ostatnio: 2 tygodnie 1 dzień temu

zasiadam i ja do poczytania; Walencja jest dla mnie białą plamą na mapie Hiszpanii mimo, że byłam w tym kraju z 10 x, to tutaj jeszcze nie dotarłam, więc z przyjemnpścia popatrzę....

Piea

Asia-A

To wracamy do spaceru po Walencji. Wychodzimy z parku.

Po krótkiej chwili spaceru dochodzimy do Mercado Colón, czyli Hali Kolumba- jednego z najważniejszych budynków modernistycznych miasta. Hala została zaprojektowana przez znanego architekta Francisco More, który swoje lata studiów architektonicznych i początki kariery spędzał podziwiając w Barcelonie prace samego Antonio Gaudiego.

Od 1916 pełniła funkcję hali targowej dla najbogatszej i najmodniejszej dzielnicy miasta czyli Ensanche. Najbogatsi mieszkańcy Walencji nie chcieli tracić czasu, aby wysyłać swoją służbę na największą hale miasta czyli Mercado Central i przeforsowali idee mercado we własnej dzielnicy.

Na początku XXI wieku Mercado Colón przeszło gruntowną renowację Zamiast tradycyjnego targu spożywczego, budynek działa obecnie jako luksusowa przestrzeń gastronomiczno-rekreacyjna. W jego wnętrzu i na przestronnych tarasach znajduje się około dwudziestu restauracji, kawiarni i barów tapas.

Zaledwie parę kroków dalej mijamy świątynię w stylu neogotyckim Basílica de San Vicente Ferrer. Została zbudowana w latach 1906–1921 przez zakon dominikanów.

Dalej nie Plaza de Toros de Valencia neoklasyczna arena walk byków  którą wybudowano w połowie XIX wieku, która może pomieścić nawet 12 000 widzów.

Pomnik upamiętniający Manolo Montoliu (właśc. José Manuel García España). Był on znanym i szanowanym torreadorem (banderillero) pochodzącym z Walencji, który zmarł tragicznie podczas corridy w Sewilli w maju 1992 roku.1]

Obok areny  Dworzec Północny (hiszp. Estació del Nord), modernistyczny budynek, wpisujący się w nurt zwany „Secesją Wiedeńską”. Został wybudowany w latach 1906-1917. Zalicza się do najpiękniejszych dworców kolejowych Europy. Na fasadzie znajduje się dziesiątki pomarańczy będących jednym z symboli miasta.

Nel
Obrazek użytkownika Nel
Ostatnio: 23 godziny 19 minut temu
admin

Przepiękne te domy ,widać bogactwo .  Przypominają mi te w Madrycie.

Corridy nie lubię, nigdy nie pójdę,ale to chyba trzeba być Hiszpanem ,żeby to rozumieć i jeszcze ze śmierci zwierzęcia czerpać radość.

No trip no life

Asia-A

Nel :

Przepiękne te domy ,widać bogactwo .  Przypominają mi te w Madrycie.

Corridy nie lubię, nigdy nie pójdę,ale to chyba trzeba być Hiszpanem ,żeby to rozumieć i jeszcze ze śmierci zwierzęcia czerpać radość.

Dla mnie też corrida na nie, ale sama budowla calkiem spoko.

Piea
Obrazek użytkownika Piea
Ostatnio: 2 tygodnie 1 dzień temu

wspaniałe to miasto; a Hala Kolumba to prawdziwy majstersztyk! urocza! 

Piea

papuas
Obrazek użytkownika papuas
Ostatnio: 7 godzin 47 minut temu

Biggrin  też na corridę się nie wybiorę, ale ... niewątpliwie jakieś emocje są    wiem, jak przebiegają jej kolejne etapy i chociaż byk skazany jest z góry na zabicie to jednak czasem w ramach zemsty, coś mu się uda   no nie tylko Hiszpanie, bo fanem corridy był przecie Hemingway, ale on był również miłośnikiem polowania i strzelania do zwierząt dla tzw trofeów

papuas

Strony

Wyszukaj w trip4cheap