--------------------

Nowa Anglia 2025

50 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
Strony
achernar51swiat
Obrazek użytkownika achernar51swiat
Ostatnio: 43 minuty 20 sekund temu

Nel :

Nie byłam w Bostonie a widzę,że to piękne, klimatyczne miasto. I do tego czuć ducha historii. Śliczne te stare budynki, uliczki ..

Achernar pięknie dziekuję za kolejną relację i tak szczegółowy rys historyczny wizytowanych miejsc. Fajnie,że wyprawa sie udała.

A czy spotkaliście jakichś naszych rodaków tez zwiedzająych te okolice ?

Tak, Boston to na pewno jedno z ładniejszych miast USA. A wyprawa udała się jak najbardziej, mimo tego, że z powodu złej pogody nie udało się w pełni zrealizować planów (Mount Washington i Gór Zielonych). A Polaków, zwiedzających Nową Anglię niestety nie spotkaliśmy...

Asia-A
Obrazek użytkownika Asia-A
Ostatnio: 3 godziny 58 minut temu

Jak zawsze wycieczka super przygotowana i opisana. Swietny material do przygotowania wlasnej wycieczki.

Dziękuję i pozdrawiam.

Bye Zobacz mnie na Facebooku Relaks na drutach! Yes 3

papuas
Obrazek użytkownika papuas
Ostatnio: 2 godziny 55 minut temu

wróciłem, doczytałem,   DZIĘKI  za szczegółową relację, a zwłaszcza opisy historyczne   no i na koniec o ptaszkach   te ostatnie indyki to chyba dzikie, a nie hodowane na Dzień Dziękczynienia (raczej wolno spacerują)   z wcześniej pokazanych  gęsi, jak chyba wszyscy wiedzą, to bernikle kanadyjskie   a mały kolorowy ptaszek na gałązce to po mojemu błękitnik rudogardły (z drozdowatych)    7071      7073

papuas

achernar51swiat

[quote=Asia-A]

Jak zawsze wycieczka super przygotowana i opisana. Swietny material do przygotowania wlasnej wycieczki.

Dziękuję i pozdrawiam.

[/quote]

Dziękuję za pozytywną opinię. Pozdrawiam. Biggrin

achernar51swiat

papuas :

wróciłem, doczytałem,   DZIĘKI  za szczegółową relację, a zwłaszcza opisy historyczne   no i na koniec o ptaszkach   te ostatnie indyki to chyba dzikie, a nie hodowane na Dzień Dziękczynienia (raczej wolno spacerują)   z wcześniej pokazanych  gęsi, jak chyba wszyscy wiedzą, to bernikle kanadyjskie   a mały kolorowy ptaszek na gałązce to po mojemu błękitnik rudogardły (z drozdowatych)    7071      7073

Dziękuję za informację o ptaszkach. Indyki i gęsi oczywiście rozpoznałem, ale tego że pierwsze są dzikie, a drugie to bernikle kanadyjskie już nie wiedziałem. Podobnie jak nie wiedziałem nic o błękitniku rudogardłym. Pozdrawiam. Biggrin

Piea
Obrazek użytkownika Piea
Ostatnio: 50 minut 55 sekund temu

Witaj Achernar, no mocno mnie zaskoczyłeś in plus! jakoś dotąd nie myslałam, że Boston to takie ciekawe i klimatyczne miasto Good

u Ciebie - jak zawsze- mnóstwo rzetelnych, historycznych informacji i sporo ciekawostek; bardzo dużo się dowiedziałam o tej rzadko odwiedzanej (p/ naszych rodaków) częsci Stanów; 

Dziękuję serdecznie 

Thank You

Piea

achernar51swiat

[quote=Piea]

Witaj Achernar, no mocno mnie zaskoczyłeś in plus! jakoś dotąd nie myslałam, że Boston to takie ciekawe i klimatyczne miasto Good

u Ciebie - jak zawsze- mnóstwo rzetelnych, historycznych informacji i sporo ciekawostek; bardzo dużo się dowiedziałam o tej rzadko odwiedzanej (p/ naszych rodaków) częsci Stanów; 

Dziękuję serdecznie 

Thank You

[/quote]

Cóż, Boston z pewnościa jest "na podium" wśród dużych miast USA, które miałem okazję odwiedzić (obok San Francisco i Nowego Jorku). Bardzo klimatycznym miastem jest także Charleston w Południowej Karolinie, ale to inna skala. Tak jak pisałem, Boston jest bardzo przyjaznym miastem dla turystów. Jest bezpieczny, ma dobrze rozwinięty system komunikacji miejskiej , a centrum i historyczną część miasta bardzo przyjemnie zwiedza się go pieszo. Jedyną wadą są wysokie ceny hoteli. Znalezienie noclegu poniżej 200 $ za dobę graniczy z cudem. Dzięki za zapoznanie się z moją relacją i pozytywną ocenę. Pozdrawiam serdecznie. Biggrin 

_Huragan_
Obrazek użytkownika _Huragan_
Ostatnio: 1 miesiąc 4 tygodnie temu

Ta kladka i ten wawoz troche przypominaja ten,ktory mamy w Szklarskiej Porebie.Swoja droga patrzac na architekture,to nazwa Nowa Anglia calkiem pasujaca,bo rzeczywiscie patrzac na domy mozna by odniesc wrazenie,ze jest sie w Anglii,a nie za Oceanem

https://marzycielskapoczta.pl/

Napisz pocztowke ze swoich podrozy do chorych dzieci

achernar51swiat

[quote=_Huragan_]

Ta kladka i ten wawoz troche przypominaja ten,ktory mamy w Szklarskiej Porebie.Swoja droga patrzac na architekture,to nazwa Nowa Anglia calkiem pasujaca,bo rzeczywiscie patrzac na domy mozna by odniesc wrazenie,ze jest sie w Anglii,a nie za Oceanem

[/quote]

Tego naszego wąwozu w Szlarskiej Porębie niestety nie znam. A Może być podobny, bo Sudety i Appalachy mają chyba podobną budowę geologiczną (oba łańcuchy powstały  wokresie orogenezy hercyńskiej). Jeśli trafię w okolice Szklarskiej Poręby na pewno się tam wybiorfę, bo ten amerykański wąwóz bardzo mi się podobał. Podobieństwo do Anglii też nie dziwi, bo stany te były zasiedlone głównie przez imigrantów z Anglii. Kiedyś region ten określany był jako WASP (od White Anglo-Saxon Protestant). Teraz nie wszędzie jest to aktualne, zwłaszcza w dużych miastach (np. w Bostonie dominującym wyznaniem jest jednak katolicyzm - za sprawą imigrantów z Irlandii, Włoch, Polski i  w mniejszym stopniu z krajów Ameryki Łacińskiej). Pozdrawiam. Biggrin

Strony

Wyszukaj w trip4cheap