Pomnik Anioł Niepodległości - upamiętnia bohaterów walk przeciwko hiszpańskiej władzy kolonialnej.
Dosłownie wszędzie przygotowania do Święta Zmarłych. Na ławkach, witrynach sklepów, hotelach ...a nawet w toaletach.
Oglądamy pokazy tzw.voladores.
W słynnym tańcu bierze udział 5 "latających ludzi"ubranych w kolorowe kostiumy.
Jeden z nich siedzi na szczycie małej platformy , grając na piszczałkach i bębenku.
Czterech pozostałych, symbolizujących cztery strony świata, z liną przywiązaną u nogi rzuca się do tylu z 32-metrowego masztu
obracając się powoli, aż osiada z wdziękiem na ziemi.
Pierwotnie taniec stanowił punkt kulminacyjny symbolicznego rytuału
z czasów prekolumbijskich związanego z kultem bóstw płodności.
Maszerujemy na obiad do zabytkowej knajpy położonej w centrum Meksyku - jest ogromna i mnóstwo tam ludzi.
Czekamy chyba z pół godziny na schodach, aż zwolnią się miejsca. Jemy to co polecają, ale bez zachwytu i miejscowe piwo. Nie pamiętam, ale wyszło na nasze po około 50 zł, więc nie tak tanio.
Iwusia, super Meksyk- u mnie jeszcze w planach. Na razie w naszej ukochanej Czerniawie nabyłysmy meksykański z Basią talerz. Może to zapowiedź wyjazdu?
Zasiadam więc z Nel, Papuasem i Radkiem w pierwszym rzędzie. No, początek lekko nerwowy - ale najważneijsze , że zdążylaś!
Piękny talerz Asiu. Ja przywiozłam kalendarz Azteków.
Następnie udajemy się do Muzeum Antropologicznego z bogatymi zbiorami sztuki prekolumbijskiej, jednoz najwspanialszych muzeów świata i trzeba przyznać, że można tutaj spędzić kilka dni. Niestety w trakcie całego objazdu nie dowiadujemy się nic o historii ani zabytkach. Pani pilotka nie ma na ten temat żadnych wiadomości. Dobrze, że zawsze kupuję przewodnik przed wyjazdem, to doczytuję wieczorami.
aż nie mogę uwierzyć w to co piszesz w dzisiejszych czasach?? żadne szanujące się biuro nie zatrudnia już pilota, który nie miałby nic do powiedzenia o kraju po którym oprowadza to chyba był jej pożegnalny (z zawodem) występ
Pomnik Anioł Niepodległości - upamiętnia bohaterów walk przeciwko hiszpańskiej władzy kolonialnej.
Dosłownie wszędzie przygotowania do Święta Zmarłych. Na ławkach, witrynach sklepów, hotelach ...a nawet w toaletach.
Oglądamy pokazy tzw.voladores.
W słynnym tańcu bierze udział 5 "latających ludzi"ubranych w kolorowe kostiumy.
Jeden z nich siedzi na szczycie małej platformy , grając na piszczałkach i bębenku.
Czterech pozostałych, symbolizujących cztery strony świata, z liną przywiązaną u nogi rzuca się do tylu z 32-metrowego masztu
obracając się powoli, aż osiada z wdziękiem na ziemi.
Pierwotnie taniec stanowił punkt kulminacyjny symbolicznego rytuału
z czasów prekolumbijskich związanego z kultem bóstw płodności.
Maszerujemy na obiad do zabytkowej knajpy położonej w centrum Meksyku - jest ogromna i mnóstwo tam ludzi.
Czekamy chyba z pół godziny na schodach, aż zwolnią się miejsca. Jemy to co polecają, ale bez zachwytu i miejscowe piwo. Nie pamiętam, ale wyszło na nasze po około 50 zł, więc nie tak tanio.
Iwona
Piękny talerz Asiu. Ja przywiozłam kalendarz Azteków.
Iwona
Następnie udajemy się do Muzeum Antropologicznego z bogatymi zbiorami sztuki prekolumbijskiej, jednoz najwspanialszych muzeów świata i trzeba przyznać, że można tutaj spędzić kilka dni. Niestety w trakcie całego objazdu nie dowiadujemy się nic o historii ani zabytkach. Pani pilotka nie ma na ten temat żadnych wiadomości. Dobrze, że zawsze kupuję przewodnik przed wyjazdem, to doczytuję wieczorami.
Iwona
aż nie mogę uwierzyć w to co piszesz w dzisiejszych czasach?? żadne szanujące się biuro nie zatrudnia już pilota, który nie miałby nic do powiedzenia o kraju po którym oprowadza to chyba był jej pożegnalny (z zawodem) występ
papuas
Taki pilot to dramat. Ciekawa jestem czy wystawiłaś opinię na stronie biura ?
No trip no life
A czemu ja nie widzę od postu #3 połowy zdjęć.
I to nie wszystkich w poście, bo pewnie album nie udostępniony, ale w każdym po połowie???
Jorguś
Iwusia, Ty dalaś radę kupić przewodnik, a pani pilotka nie, słabe.
Faktycznie bardzo duzo zdjęc nie widac -pos 12 ty całkowicie bez zdjec
Załamka z tymi zdjęciami. Ja widzę wszystkie.
Iwona
ja widzę prawie wszystko również z postu 12 no może poza ostatnim
papuas