--------------------

____________________

 

 

 



Kuchnia Wigilijna

22 wpisów / 0 nowych
Ostatni wpis
Strony
Trawa11
Obrazek użytkownika Trawa11
Offline
Ostatnio: 5 lat 11 miesięcy temu
Rejestracja: 16 mar 2018
Kuchnia Wigilijna

Wątek opisujący potrawy i zwyczaje w czasie świąt Bożego Narodzenia  

papuas
Obrazek użytkownika papuas
Offline
Ostatnio: 1 tydzień 5 godzin temu
Rejestracja: 22 maj 2021

Ponieważ iż, albowiem że  Fragola zabrała zabawki i swoje wpisy o kuchniach przy okazji likwidując moje kuchenne rozpocznę te kulinarne podróże na wątku, który wydaje się być martwy. Dla porządku odpowiedź na poprzedni wpis - byłem jedzenia, tequili i mescalu próbowałem i jak wrócisz możemy na temat Meksyku pogadać. Zbliżają się święta i to najlepszy czas aby pogadać o tradycyjnych świątecznych potrawach, bo nawet w Polsce - różne regiony i różne tradycyjne potrawy wieczerzy wigilijnej. Rzućcie już te miotły, mopy i ścierki w kąt, bo nie porządek jest najważniejszy ... narody zachowują swoją tożsamośc dzięki pielęgnowaniu tradycji, także tradycji kulinarnych. Oczywiście mam nadzieję, że i Wy podzielicie się wspomnieniem tradycyjnych smaków czy przepisów. Śląsków jest co najmniej kilka - dolny, górny, cieszyński, może opolski ... Wszyscy wiedzą mieszkam na czarnym Śląsku wiec wigilijne potrawy z okolicy. Wieczerza wigilijna to tutaj wieczorny obiad składający się z zupy, drugiego dania i deserów. W moim rodzinnym domu była to zupa rybna i taką teraz też jadam. Najbardziej tradycyjną jest jednak siemieniotka gotowana z ziaren konopi, potem zupa z kwasu kapuścianego, a rybna, którą właściwie należało by nazwać karpiową stoi na miejscu trzecim. Drugie danie to smażony karp, ziemniaki i gotowana kiszona kapusta z dodatkami. Jest więc kapusta z grochem, jest czasem i sam groch, jest i kapusta z grzybami, czasem kapusta z czerwoną fasolą. Desery - wigilia nie może się obejść bez kompotu z suszu owocowego, to podstawa; dalej makówki i moczka. Osobiście za moczką nie przepadam, więc u mnie tylko "pierwsze primo" i 'drugie primo" czyli kompot i makówki. Moczka to rodzaj puddingu z wywaru z jarzyn (konieczny pasternak), ciemnego piwa i piernika z bakaliami. Ale podam Wam przepis na śląskie makówki. Z dobrze zmielonego maku (mielony 2 lub 3x) przygotowujemy masę makową. Mak razem z bakaliami i przyprawami gotujemy na mleku 20 min - masa musi być dośc płynna i słodka. Składniki masy oprócz mleka i maku to rodzynki, skórka pomarańczowa krojone migdały, cukier waniliowy, olejek migdałowy, trochę miodu i cukru. Po przestudzeniu w misce robimy przekładaniec - na dno masa makowa, na nią sucharki, znów masa makowa i warstwa sucharków i masa makowa. Ostatnią wierzchnią warstwę masy makowej dekorujemy wiórkami kokosowymi, sparzonymi migdałami i pokrojonymi suszonymi morelami (na przykład). Podczas przekładania warstw cały płyn muszą wchłonąć sucharki, które ani trochę nie mogą pozostać suche. I nie jest to wcale trudne, bo jak płyn znika z powierzchni to dodajemy jeszcze masy. Zawsze jeszcze można polać zbyt suche makówki przegotowanym mlekiem. Nie muszę chyba dodawać, że każde mleko z czasem i temperaturą kwaśnieje, więc nie zjedzone w wigilię przechowywać w chłodzie.

papuas

Nel
Obrazek użytkownika Nel
Offline
Ostatnio: 7 godzin 2 minuty temu
admin
Rejestracja: 04 wrz 2013

Papuas, a może otworzyć nowy wątek np "kuchnie Świata" czy "kulinarnie-podróżniczo " czy cos w tym stylu ? aby było jasne, że chodzi o różne kraje ..

Tak, szkoda tamtego wątku, bo było trochę ciekawych wpisów różnych osób

No trip no life

achernar51swiat
Obrazek użytkownika achernar51swiat
Offline
Ostatnio: 4 godziny 10 minut temu
Rejestracja: 01 cze 2020

Trawa11 :

Cześć. Był może z Was ktoś w meksyku i prubował ichniejszej kuchni? Ja bardzo bym chciał tam pojechać na jedzenie i żeby spróbować Tequili. 

Oczywiście, miejscowej kuchni najlepiej próbować w danym kraju, ale są też restauracje meksykańskie i w Polsce, gdzie można spróbować specjałów tej kuchni. Tak samo i tequila jest dość łatwo dostępna. Jeśli lubisz ostrą kuchnię, to meksykańska Ci się na pewno spodoba...

papuas
Obrazek użytkownika papuas
Offline
Ostatnio: 1 tydzień 5 godzin temu
Rejestracja: 22 maj 2021

Nel - no właśnie jest wątek kuchnie świata i ta meksykańska figuruje w nim jako pierwsza

Achernar trochę nieuważnie przeczytałaś mój wpis, bo post Trawy istnieje już grubo ponad 3 lata i nie o odpowiedź na niego chodzi, a o podzielenie się informacjami na temat tradycyjnych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski, lub nawet i świata. Może napiszesz co u Ciebie jada się na wigilię??

papuas

achernar51swiat
Obrazek użytkownika achernar51swiat
Offline
Ostatnio: 4 godziny 10 minut temu
Rejestracja: 01 cze 2020

papuas :

Nel - no właśnie jest wątek kuchnie świata i ta meksykańska figuruje w nim jako pierwsza

Achernar trochę nieuważnie przeczytałaś mój wpis, bo post Trawy istnieje już grubo ponad 3 lata i nie o odpowiedź na niego chodzi, a o podzielenie się informacjami na temat tradycyjnych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski, lub nawet i świata. Może napiszesz co u Ciebie jada się na wigilię??

Faktycznie, nie zwróciłem uwagi na datę. Myślę, że nasza wigilia nie odbiega od polskich standartów. Jada się obowiązkowo minimum 12 potraw. Barszcz, pierogi z grzybami i kapustą, rybę (z reguły pstrąga, bo wolimy go od tłustego karpia, ale czasami i karp jest na stole), krokiety z pieczarkami, krokiety ze szpinakiem, sałatkę warzywną mojej roboty, śledź w śmietanie, rolmopsy, rybę po grecku przygotowywaną przez małżonkę, oczywiście jakieś ciasta, czasami (ale rzadko) pojawia się także kutia. Oczywiście, wieczerzę rozpoczyna czytanie fragmentu ewengelii (z reguły św. Łukasza) i dzielenie się opłatkiem. Wigilii poza Polską nigdy nie spędzałem. Nawet, gdy pracowałem we Włoszech przyjeżdżaliśmy na Boże Narodzenie do Polski. Pozdrawiam. Biggrin 

papuas
Obrazek użytkownika papuas
Offline
Ostatnio: 1 tydzień 5 godzin temu
Rejestracja: 22 maj 2021

Śmiem twierdzić, że nie ma wigilijnych standardów, no może poza opłatkiem, a są standardy regionalne. I o takie regionalne info właśnie mi chodzi, bo czasem lubię sobie coś upichcić. Pomimo, że wigilię przygotowuje żona, to w zeszłym roku zrobiłem najprawdziwszą kutię. Na Śląsku na wigilijnym stole sałatki jarzynowej z pewnością nie uświadczysz, a siemieniotka jak już jest gotowana to właśnie ten jeden raz w roku, na wigilię. Może inni, albo mieszkający poza granicami zajrzą i podadzą jakąś tradycyjną w regionie potrawę??

papuas

Asia-A
Obrazek użytkownika Asia-A
Offline
Ostatnio: 12 godzin 8 minut temu
Rejestracja: 01 wrz 2015

U nas wigilia nie może się obejść bez pierogów z kapustą i grzybami które robię ja, Basia pomaga, do tego „barszcz grzybowy” (wywar jarzynowy lub rosół z dodatkiem wywaru z grzybów, tego w którym się gotowały grzyby do pierogów – oczywiście przyprawiony) na to wszyscy czekają, no może tylko Basia nie Biggrin Susz z owoców, barszczyk czerwony, kapusta z grochem, żurek grzybami (to tradycja od męża – przynosi teściowa) oczywiście karp smażony i krokiety z pieczarkami (to z tradycji bratowej) , czasem kutia – też od bratowej. Do tego oczywiście pierniki i inne pyszne ciasta.

Papuas chętnie wprosilabym się na Twoje dania wigilijne - bo dla mnie w większości nieznane, choć o makielkach slysszalam (nie jadlam) - moja mama z Chełmka (kolo Oświęcimia).

Bye Zobacz mnie na Facebooku Relaks na drutach! Yes 3

papuas
Obrazek użytkownika papuas
Offline
Ostatnio: 1 tydzień 5 godzin temu
Rejestracja: 22 maj 2021

No część dań podobnych, Asia. Ale fakt na Śląsku nikt pierogów na wigilię raczej nie gotuje. Przepis na makówki w zasadzie podałem to możesz kiedyś wypróbować np na Nowy Rok czy Trzech Króli  Biggrin   Z tradycji, a może tylko z pomysłu żony jest jeszcze zazwyczaj soczewica z puszkowymi pomidorami. Ciasto i piernik oczywiście też.

papuas

ssstu-6
Obrazek użytkownika ssstu-6
Offline
Ostatnio: 3 godziny 56 minut temu
Rejestracja: 31 maj 2016

...taaa, wiele rzeczy zapożyczyliśmy sobie od wyspiarzy ale "Wigilia na styl irlandzki"...nie wchodzi w grę ; )

lokalni 24-go grudnia idą z dziećmi do...McDonald,s !!!

natomiast prezenty i uroczyste śniadanie to  domena pierwszego dnia świąt.

Potrawą "No1" jest faszerowany indyk. Oczywiście nie może zabraknąć "pudding,u" szynki i zapiekanego w cieście mielonego mięsa ("mince pie")

my zaadoptowaliśmy jedynie...indora i pudding ; )))

...no to w drogę... żeby się oburzać i podziwiać
...zdumiewać i wzruszać ramionami...wybrzydzać i zachwycać...Radoslav

papuas
Obrazek użytkownika papuas
Offline
Ostatnio: 1 tydzień 5 godzin temu
Rejestracja: 22 maj 2021

no koniec świata, jak rzekł by p.Popiołek z "Domu" - wigilia w McDonald'sie!! chociaż wiem, że nie u wszystkich narodów wigilia jest ważna  Biggrin 

papuas

Strony

Wyszukaj w trip4cheap